Administratiekantoor Barnfield

U levert de bonnetjes en facturen, wij doen de rest

Auto van de zaak


Bijtelling auto van de zaak:

Als je met je auto van de zaak meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan moet je een percentage van de catalogusprijs van deze auto bij je inkomen optellen. Deze bijtelling is inkomen en daarover betaal je dus belasting.  Als je per jaar minder dan 500 kilometer privé met de zakelijke auto rijdt, dan is er geen bijtelling. Voorwaarde is wel dat er dan een sluitende rittenregistratie (kilometerregistratie) wordt bijgehouden.

Een veel voorkomend misverstand is, is dat de bijtellingspercentages gelden in een jaar. Voor 2023 en 2024 bedraagt de normale bijtelling 22%. De bijtellingspercentages zijn echter gekoppeld aan het jaar waarin de auto voor het eerst in gebruik is genomen (datum eerste toelating).

Stel dat een auto in 2014 in Nederland is geleverd en op kenteken is gezet. De bijtelling over deze auto is dan 25% (indien er sprake is van een auto met een lage of geen CO2 uitstoot dan gelden gedurende 60 maanden na datum eerste toelating lagere percentages).


Bijtelling elektrische auto van de zaak


Bijtelling  geldt ook voor volledig elektrische auto's (met nul CO2 uitstoot). Voor de jaren 2023 en 2024 is de bijtelling voor auto's met 0% (zoals volledig elektrische auto’s) van de zaak tot 30.000 euro 16%. Is de catalogusprijs hoger dan € 30.000? Dan geldt over het meerdere 22% bijtelling. 

De verlaagde bijtelling voor nul emissie auto's staat overigens 60 maanden vast. Toch zijn elektrische auto’s van de zaak de komende jaren fiscaal aantrekkelijker dan zakelijke auto’s die op benzine of diesel rijden.


 


E-mailen
Bellen
Map
Info